Slottet og Linstow
H.M. Dronningen var til stede da professor Gunnar Danbolt åpnet utstillingen ”Slottet og Linstow” på Nasjonalmuseet – Arkitektur i dag. Utstillingen tar for seg arkitekt Linstows planer for byggingen av Slottet, både de som ble realisert og de som aldri ble virkelighet.
Da byggingen av Slottet startet i 1825 var Oslo en by på knapt 13.000 innbyggere, og sentrum lå i kvadraturen. Tomten der Slottet skulle bygges var en løkke på en høyde utenfor byen. På de 25 årene det tok å bygge Slottet, endret byen seg. Folketallet ble tredoblet, og byen fikk en ny hovedgate: Karl Johan knyttet byen og Slottet sammen.
Det som kunne vært
To modeller står sentralt i utstillingen. Den ene viser Slottet slik det er i dag. Den andre er en gammel modell som viser Slottet slik Linstow opprinnelig så det for seg. Økonomiske problemer gjorde at Linstow måtte justere ned planene, og Slottet fikk en langt mindre grunnflate enn opprinnelig planlagt.
Som Linstow selv påpekte det, var Slottets ytre et resultat av omstendighetene. I Slottets interiører, derimot, møter vi arkitektens intensjon:
Den store komposisjon
Det er bevart nesten 1200 arkitekttegninger til Slottet, men av disse står 48 i en særstilling. Dette er Linstows opprinnelige presentasjonstegninger av Slottets viktigste rom. Samlingen av tegninger - som opprinnelig talte 66 - og den tilhørende teksten betegnes som "Den store komposisjon". Her forklarer Linstow rommenes innbyrdes plassering og bruk, gir detaljerte beskrivelser av utforming og dekor, samt et overslag over kostnadene.
Disse tegningene - og bilder av hvordan rommene framstår i dag - er en svært viktig del av utstillingen.
Utstillingen
Utstillingen er åpen fra 7. mai til 10. oktober 2010. Det er Nina Høye, omvisningsleder på Det kongelige slott, som er kurator.
Aktuelle saker

Jon Fosse heidra med ny pris og foredrag
Den franske filosofen Jean-Luc Marion heldt det aller første Fosseforedraget, og den tyske omsetjaren Hinrich Schmidt-Henkel tok imot den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar under ei høgtideleg og historisk markering på Slottet.

Det kongelige hoffs årsrapport for 2024
Kongehusets medlemmer har i 2024 besøkt 42 kommuner, med fylkesturene til Agder, Rogaland og Trøndelag som de største reisene. Kongehuset reiste også på en rekke utenlandbesøk til Europa, Amerika og Midtøsten. Hele 743 offisielle oppdrag ble det til sammen. Kongeparet var i tillegg vertskap for fire statsbesøk på ett år – noe som er historisk.