Statsbesøk til Portugal
I går morges seilte Kongeskipet Norge fra Cascais til Lisboa, der DD.MM. Kongen og Dronningen ble tatt i mot av Portugals president, Aníbal Cavaco Silva, og fru Maria Cavaco Silva ved Torre de Belem.
Torre de Belém ble bygget tidlig på 1500-tallet som et forsvarsverk ved innseilingen til Lisboa. Det var fra området innenfor dette tårnet og det nærliggende Jerónimosklosteret at de store oppdagerne la ut på sine reiser.
Etter den offisielle mottakelsen ved tårnet, dro Kongen og Dronningen med Presidentparet til Jerónimosklosteret for å legge ned krans ved Luís Vaz de Camões' gravmonument. Camões er Portugals nasjonalskald, og hans dødsdag - 10. juni - er Portugals nasjonaldag.
Både Torre de Belem og Jerónimosklosteret står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Offisielle samtaler
Etter kransnedleggelsen, møtte Kong Harald med President Cavaco Silva for samtaler. Kongen og Dronningen hadde også møte med Parlamentspresidenten, herr Jaime Gama, da de besøkte parlamentet om ettermiddagen.
Museu Nacional dos Coches
Dronning Sonja og fru Maria Cavaco Silva fikk en omvisning ved Det nasjonale karetmuseet - en av de mest besøkte attraksjonenene i Lisboa. Det ligger i et 1700-talls rideakademi i tilknytning til Presidentpalasset, Palácio Nacional de Belém. Vognene står inne i den tidligere hestearenaen og de fleste er fra 1600 - 1800 tallet.
Teater på Gulbenkian
Senere på dagen overvar både Kongen og Dronningen en oppsetning med Det Åpne Teater og Artistas Unidos på Gulbenkianmuseet for moderne kunst. De to teaterne har et mangeårig samarbeid bak seg, noe som ble presentert for Kongeparet i form av en festforestilling med smakebiter av norsk og portugisisk samtidsteater.
Et av elementene i forestillingen viser historien fra revolusjonsdagen 25. april 1974 fram til dagens politiske situasjon ,og setter dette sammen med Ibsens tanker om frihet.
Bankett
Statsbesøkets første dag ble avsluttet med en bankett på Palácio Nacional de Ajuda.
Aktuelle saker

Det kongelige hoffs årsrapport for 2024
Kongehusets medlemmer har i 2024 besøkt 42 kommuner, med fylkesturene til Agder, Rogaland og Trøndelag som de største reisene. Kongehuset reiste også på en rekke utenlandbesøk til Europa, Amerika og Midtøsten. Hele 743 offisielle oppdrag ble det til sammen. Kongeparet var i tillegg vertskap for fire statsbesøk på ett år – noe som er historisk.

Samarbeidsprosjekter i Warszawa
Norsk-polsk samarbeid var i fokus da Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen besøkte hovedstaden Warszawa under sitt besøk til Polen.