Besøket til Chile fortsetter
Den andre dagen av H.K.H. Kronprinsens reise til Chile startet med næringslivsseminar i Santiago etterfulgt av grunnstensnedleggelse for vannkraftprosjektet La Confluencia.
Etter omvisning og lunsj på vingården Odfjell, ble ettermiddagen preget av besøket til fredsparken Villa Grimaldi.
Nærlingslivsseminar
Innovasjon Norge organiserer en rekke næringslivsseminar i tilknytning til Kronprinsens besøk i Chile, i samarbeid med ambassaden og Det norsk-chilenske handelskammer. Kronprinsen åpnet næringslivsdagen i Santiago, der tema hvor norsk og chilensk næringsliv har felles interesser sto sentralt. Fornybar energi og kraftdistribusjon, samferdsel og infrastruktur, CSR og kvinnelig/ungt entreprenørskap var i fokus under seminaret.
La Confluencia
Energiselskapet SN Power ble opprettet i 2002 av Statkraft og Norfund for å gjennomføre energiprosjekter i utviklingsland, hovedsakelig knyttet til vannkraft. Selskapet står blant annet bak utbyggingen av Tinguiririca-vassdraget.
I formiddag la Kronprins Haakon ned grunnstenen for neste byggetrinn i Tinguiririca-dalen, det såkalte La Confluencia-prosjektet. Mange fra landsbyen i nærheten hadde møtt fram for å hilse på Kronprinsen, og Kronprins Haakon fikk en poncho i gave - laget spesielt for anledningen.
Vingården Odfjell
Til Lunsj besøkte Kronprinsen Vingården Odfjell, der han ble vist rundt på anlegget. Vingården ligger i Maipó-dalen, en time utenfor Santiago, og eies av familien Odfjell. Vingården spesialiserer seg på produksjon av rødvin. Produksjonsanlegget ligger i en fjellside og 60 % av anlegget ligger under jorden. Norge er et svært viktig eksportmarked for Odfjell.
Parque por la Paz Villa Grimaldi
I ettermiddag fikk Kronprins Haakon en omvisning i Fredsparken Villa Grimaldi.
På 60-tallet gjorde Emilio Vasallo Villa Grimaldi til et møtested for intellektuelle, kunstnere og politikere. Grøntområdene, fontenene, skulpturene og mosaikken ga stedet et italiensk skjær - derav navnet, Villa Grimaldi. Men i 1973 ble Vasallo tvunget til å gi fra seg Villa Grimaldi til etterretningstjenesten. Fra da av ble stedet brukt til tortur og forhør av motstandere av militærjuntaen. På slutten av 80-tallet ble nesten hele interneringsleiren jevnet med jorden.
Det var Rodrigo Del Villar, stiftelsens president, som viste Kronprins Haakon omkring i parken. Del Villar var selv internert i leiren i 1975 og flyktet kort tid etter løslatelsen til Sverige, der han bodde i eksil frem til gjeninnføringen av demokratiet.
Fredsparken ble åpnet i 1997 og ble erklært som nasjonalmonument i 2004.
Konsert
Dagens program vil bli avsluttet med konsert og middag på Grand Hyatt . Det er jazzmusikerne Solveig Slettahjell og Sjur Miljeteig som spiller.
I morgen, fredag, vil Kronprinsen forestå åpningen av et seminar om akvakultur i Puerto Varas.
Aktuelle saker

Jon Fosse heidra med ny pris og foredrag
Den franske filosofen Jean-Luc Marion heldt det aller første Fosseforedraget, og den tyske omsetjaren Hinrich Schmidt-Henkel tok imot den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar under ei høgtideleg og historisk markering på Slottet.

Det kongelige hoffs årsrapport for 2024
Kongehusets medlemmer har i 2024 besøkt 42 kommuner, med fylkesturene til Agder, Rogaland og Trøndelag som de største reisene. Kongehuset reiste også på en rekke utenlandbesøk til Europa, Amerika og Midtøsten. Hele 743 offisielle oppdrag ble det til sammen. Kongeparet var i tillegg vertskap for fire statsbesøk på ett år – noe som er historisk.