Pave Frans gravlagt
Pave Frans ble lagt til hvile i Santa Maria Maggiore etter en begravelsesmesse på Petersplassen lørdag. Hundretusener fulgte ham til graven. Kronprinsparet representerte Norge ved seremonien.
Pave Frans ønsket en enklere begravelse enn det som tradisjonelt har vært tilfellet når en pave har gått bort. Blant annet ønsket han å bli begravet i en enkel trekiste.
Kardinal Giovanni Battista Re velsigner kisten under begravelsesmessen på Petersplassen. Foto: REUTERS / Dylan Martinez / NTB
Hans Majestet Kong Harald uttrykte følgende i sin kondolanse etter pavens død 21. april:
"Pave Frans var høyt respektert og elsket for å være en lidenskapelig og tydelig stemme for de mest sårbare i samfunnet.
"Mine tanker går til alle katolikker i Norge og rundt om i verden ved denne triste anledningen.
Enorme menneskemengder fylte Petersplassen og Vatikanet i dag. Ledere fra hele verden var også møtt fram for å vise den folkekjære paven den siste ære. Begravelsesmessen ble ledet av kardinal Giovanni Battista Re, lederen av kardinalkollegiet.
Hundretusener var møtt opp på Petersplassen. Foto: REUTERS / Remo Casilli / NTB
Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit representerte Norge under Pavens begravelse. Foto: Lafargue Raphael / ABACA/ Shutterstock / NTB
Statsledere fra hele verden var møtt fram for å vise Pave Frans den siste ære. Foto: Lafargue Raphael / ABACA / Shutterstock
Santa Maria Maggiore
Etter messen på Petersplassen ble båren ført til kirken Santa Maria Maggiore i Roma, der Pave Frans ble stedt til hvile. Det var Pavens ønske å bli gravlagt i denne basilikaen som han hadde et nært forhold til i stedet for i Peterskirken.
Etter seremonien på Petersplassen ble pavens kiste ført til Santa Maria Maggiore. Foto: Piero Cruciatti / AFP / NTB
Graven bærer kun inskripsjonen "Franciscus".
Aktuelle saker

Jon Fosse heidra med ny pris og foredrag
Den franske filosofen Jean-Luc Marion heldt det aller første Fosseforedraget, og den tyske omsetjaren Hinrich Schmidt-Henkel tok imot den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar under ei høgtideleg og historisk markering på Slottet.

Det kongelige hoffs årsrapport for 2024
Kongehusets medlemmer har i 2024 besøkt 42 kommuner, med fylkesturene til Agder, Rogaland og Trøndelag som de største reisene. Kongehuset reiste også på en rekke utenlandbesøk til Europa, Amerika og Midtøsten. Hele 743 offisielle oppdrag ble det til sammen. Kongeparet var i tillegg vertskap for fire statsbesøk på ett år – noe som er historisk.