Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen besøker Polen

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen besøker denne uken Gdansk og Warszawa i Polen. Viktigheten av EØS-midlene, grønn omstiling, industri- og forsvarssamarbeid er blant temaene under besøket. 

22.04.2025

Norge og Polen har et nært og sterkt bilateralt forhold, og samarbeider på mange ulike områder. Særlig gjennom EØS-midlene samarbeider norske og polske institusjoner tett. Mer enn 100 000 polakker i Norge, og mange nordmenn studerer i Polen og besøker landet i ferier.

Spasertur gjennom gamlebyen i Gdansk med ordfører Aleksandra Dulkiewicz. Statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad fra Nærings- og fiskeridepartementet fulgte Kronprinsen under besøket. Foto: Adrian N. Cuper/Royal Norwegian Embassy

Spasertur i gamlebyen

Besøket til Polen startet i Gdansk, en hansaby med lang historie. Byen er i dag en viktig økonomisk hub, med sterke næringer innen blant annet maritim sektor. Gdansk og området rundt er også området med flest norske selskaper i Polen, deriblant Equinor, DNV og MOWI.

Ved Zieolny most, broen som leder til gamlebyen, ble Kronprinsen møtt og ønsket velkommen av ordføreren i Gdansk, Aleksandra Dulkiewicz. Ordføreren viste rundt i det historiske sentrum av byen, før Kronprinsen var på en høflighetsvisitt på rådhuset.

Kronprinsen møtte noen av de polske studentene som studerer polsk ved Universitetet i Gdansk. Foto: Adrian N. Cuper/Royal Norwegian Embassy

I sentrum møtte Kronprinsen polske studenter, som studerer norsk ved Universitetet i Gdansk. Nesten 550 polske studenter studerer norsk ved åtte universiteter i Polen, hvilket gjør Polen til et av landene med flest studenter som studerer det norske språket i verden. Studentene ønsker blant annet å jobbe med oversettelse, som tolker, lærere og forskere når de er ferdigutdannet.

Maritimt kultursenter

Kronprinsen besøkte også Det maritime kultursenteret Gdansk, et museum med formål å informere om byens historie innen den maritime sektoren. Museet har mottatt EØS-midler til flere restaureringsprosjekter som er gjennomført sammen med norske partnere.

Nylig ble den historiske hanseatiske kranen, som er en del av museets samling, restaurert. Kranen er den største av sitt slag i Europa og dateres tilbake til 1400-tallet. Den var operativ frem til midten av 1900-tallet. Krananlegget er et godt eksempel på byens kulturarv som en hanseatisk by.

EØS-midlene spiller en viktig rolle i finansiering av utviklingsprosjekter i Polen og fungerer ofte som en bro mellom næringslivet, statlige organer og frivillige organisasjoner.

På det maritime kultursenteret fikk Kronprinsen også en guidet tur gjennom Equinors utstilling om havvind i Østersjøen med navnet «The Baltic – the Sea of Green energy». Foto: Adrian N. Cuper/Royal Norwegian Embassy

Polen har hatt sterkt fokus på grønn omstilling det siste tiåret. Equinor var det første utenlandske selskapet som investerte i polske havvindprosjekter, gjennom prosjektene Baltyk 1, 2 og 3, i samarbeid med det polske energiselskapet Polenergia.

Avduking av signert plakett for Equinors drift- og vedlikeholdsanlegg for havvindutbyggnigen i byen Leba. Norges ambassadør til Polen Øystein Bø ledsager Kronprinsen under besøket og talte under arrangementet i utstillingen. Foto: Adrian N. Cuper/Royal Norwegian Embassy

Møtte Lech Walesa

Under besøket til Gdansk var Kronprinsen også på Solidaritetssenteret i byen, det mest sentrale stedet for Polens overgang fra kommunisme til demokrati. Senteret er i dag et museum og bibliotek til minne om Solidarność-bevegelsen. Solidarność var en historisk fagforenings- og demokratibevegelse som spilte en avgjørende rolle i kampen mot det kommunistiske styret i Polen. Bevegelsen ble dannet i 1980 etter en rekke streiker ved Leninverftet i Gdansk, der arbeiderne krevde bedre arbeidsforhold og rettigheter. Streikene førte til at myndighetene, under sterkt press, måtte anerkjenne Solidarnosc som den første frie fagforeningen i Østblokken.

Der møtte Kronprinsen Lech Wałęsa, som var helt sentral for bevegelsen. Han jobbet som elektiker ved verftet, men ble raskt frontfigur og senere leder. Walesa mottok Nobels fredspris i 1983 for sin kamp for organisasjonsfrihet i Polen. Bevegelsen bidro til de første delvis frie valgene i Polen, som markerte begynnelsen på kommunisens fall i Øst-Europpa. Walesa var også Polens første demokratisk valgte president etter kommunismens fall.

Kronprinsen i møte med Lech Wałęsa på hans kontor på Solidaritetssenteret. Foto: Adrian N. Cuper/Royal Norwegian Embassy

Kronprinsen reiste videre med tog fra Gdansk til Warszawa. Torsdag fortsetter besøket til Polen med program i hovedstaden Warszawa. I Warszawa vil Norge og Polen undertegne en rammeavtale for nytt samarbeid under EØS-midlene. Dette samarbeidet favner svært bredt og involverer mange norske partnere. Kronprinsen vil også besøke samarbeidsprosjekter finansiert av EØS-midlene innen blant annet energi- og kultursektoren. Forsvarsmateriell- og -industrisamarbeid er også på programmet i Warszawa.

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook