Hopp til hovedinnhold

Demokratikonferansen 2025

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var torsdag 4. april til stede under åpningen av Demokratikonferansen 2025 ved Universitetet i Oslo. Konferansen setter søkelys på demokratiets utfordringer i en tid preget av økende polarisering og framvekst av ekstremisme.

04.04.2025

Demokratikonferansen arrangeres for andre gang av Universitetet i Oslo, og samler forskere, politikere, samfunnsdebattanter og sivilsamfunn til samtale om hvordan demokratiet kan styrkes i møte med nye trusler.

Kronprinsregenten ble ønsket velkommen av rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, og fungerende direktør ved UiO, Katrine Fangen.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen under åpningen av konferansen. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff
Kronprins Haakon fulgte deler av konferansens faglige program, der han blant annet hørte professor Carl Henrik Knutsen, som leder Universitetet i Oslos demokratisatsing og forsker på demokratiets utvikling globalt, holde foredraget "Demokratiet i 2025". Knutsen presenterte blant annet ferske analyser fra V-Dem-prosjektet, som viser en global tilbakegang for liberale demokratier og økende støtte til autoritære strømninger – også i etablerte demokratier.

Han hørte også professor Tina Askanius fra Malmö universitet, som i sitt foredrag "Antifeminisme og demokratimotstand" belyste hvordan antifeministiske bevegelser ofte er tett knyttet til autoritære og antidemokratiske holdninger. Askanius’ forskning gir innsikt i hvordan kjønnsbasert hatretorikk bidrar til å svekke demokratiske normer og verdier.
Kronprinsregenten møtte professor Tina Askanius etter hennes foredrag "Antifeminisme og demokratimotstand". Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff
Etter det faglige programmet møtte Kronprinsregenten studenter og foredragsholdere til samtale. Blant dem var Leon Bell, masterstudent ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo. Bell fortalte om sitt prisvinnende masterprosjekt "Legitim medvirkning? – En kvalitativ og kvantitativ studie av barn og unges deltakelse og innflytelse i nasjonale medvirknings- og beslutningsprosesser", hvor han utforsker 129 NOUer og hvordan barn og unge opplever å bli lyttet til – eller ikke – i møte med nasjonale beslutningstakere og offentlige utvalg. Oppgaven ble i 2024 kåret til UiO:Demokrati sin masterpris. 
Kronprins Haakon i samtale med studentene Leon Bell og Inger Haaland Sundkvist. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff
Kronprinsregenten møtte også representanter fra Studentparlamentet og UiO-studenter som jobber aktivt med spørsmål knyttet til demokrati og medborgerskap.

Demokratikonferansen er en del av Universitetet i Oslos demokratisatsing, og har som mål å styrke kunnskapen og samtalen om demokratiske verdier i en tid med store samfunnsmessige endringer.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook