Sommeren på Slottet 2022
Det er med stor glede vi ønsker publikum tilbake til Åpent Slott i sommer. Samtidig åpner utstillingen "Åpne dører" i Dronning Sonja KunstStall med verk fra Hennes Majestet Dronningens egen kunstsamling.
Etter to pandemistengte sesonger åpner Det kongelige slott for publikum igjen med omvisninger fra 25. juni til 17. august.
Åpent Slott
I åtte sommeruker kan publikum igjen besøke Det kongelige slott. Omvisningene går gjennom mange av Slottets vakreste og viktigste rom, som Statsrådssalen, Hvite salong, Fugleværelset, Slottskapellet og Store festsal.
"Slottet i bruk" blir tema for årets omvisninger. Det vil bli lagt vekt på hvordan de ulike rommene benyttes, både i tilknytning til Kongehusets offisielle virke og ved spesielle anledninger - slik som ved markeringen av Prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag. I år er det dessuten 150 år siden Kong Haakon VII ble født, og det gir en fin anledning til å trekke de lange linjene i historien.
Hvite salong har aldri vært tema under omvisningene tidligere. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Vi gleder oss spesielt til å vise fram Hvite salong, som aldri har vært et tema under omvisningene før. Både værelset og interiøret har blitt fullstendig restaurert under pandemien, og framstår nå slik det opprinnelig gjorde da Slottet sto ferdig i 1849 og var Dronning Joséphines audiensværelse.
Les mer om restaureringen av Hvite salong
Les mer om omvisning på Slottet
Åpne dører i KunstStallen
Fra 23. juni til midten av november kan publikum oppleve utstillingen "Åpne dører" i Dronning Sonja KunstStall. Her vises mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra Hennes Majestet Dronningens egen kunstsamling.
Dronning Sonja har samlet på kunst og kunsthåndverk siden tenårene, noe hun beskriver som en vesentlig og uunnværlig del av tilværelsen. Til daglig er mange av verkene en viktig del av interiørene på de kongelige eiendommene. Nå flytter et stort utvalg verk fra sine opprinnelige plasseringer for å bli en del av denne utstillingen, og publikum inviteres tett på en variert og høyst personlig samling av kunst og kunsthåndverk.
I dag utgjør Dronningens samling om lag 1 600 verk. Den er samlet over en periode på mer enn 65 år og inneholder i hovedsak samtidskunst. Verk av kvinnelige kunstnere utgjør om lag halvparten av samlingen. De fleste av kunstnerne er nordiske, selv om det også er med noen internasjonale innslag.
Utstillingen er kuratert av Sune Nordgren.
Slottsparken
Slottsparken er åpen for publikum hver dag hele døgnet. Om sommeren er også Dronningparken åpen - fra syv om morgenen til åtte om kvelden. I år er vi spesielt glade over å kunne vise fram den restaurerte formalhagen utenfor Slottets søndre fløy. Den sto klar til sommeren 2020, men har blitt enda finere i år med nye benker i opprinnelig stil - laget av Slottets egne møbelsnekkere.
Slottets møbelsnekkere har laget nye benker - kopier av benkene som sto her for 100 år siden. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark er et yndet mål for mange barnehager og barnefamilier på tur i parken.
Les mer om Prinsessens skulpturpark
Anleggsarbeider på Oscarshall
Lystslottet Oscarshall kan dessverre ikke ta imot besøk denne sesongen. Det skyldes omfattende graving i parkanlegget omkring, der parken skal bringes tilbake til det opprinnelige anlegget fra 1852. Vi gleder oss til å vise fram Oscarshall og den nye historiske parken i 2023.
Aktuelle saker

Jon Fosse heidra med ny pris og foredrag
Den franske filosofen Jean-Luc Marion heldt det aller første Fosseforedraget, og den tyske omsetjaren Hinrich Schmidt-Henkel tok imot den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar under ei høgtideleg og historisk markering på Slottet.

Det kongelige hoffs årsrapport for 2024
Kongehusets medlemmer har i 2024 besøkt 42 kommuner, med fylkesturene til Agder, Rogaland og Trøndelag som de største reisene. Kongehuset reiste også på en rekke utenlandbesøk til Europa, Amerika og Midtøsten. Hele 743 offisielle oppdrag ble det til sammen. Kongeparet var i tillegg vertskap for fire statsbesøk på ett år – noe som er historisk.