75 år siden frigjøringen
– 75 år er gått siden en av de gladeste dagene i vårt lands historie: Endelig kunne vi feire frigjøringen etter fem mørke krigsår, sa Hans Majestet Kongen i sin tale på Akershus festning i dag.
Kong Harald ankom Festningsplassen sammen med Hennes Majestet Dronningen og Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen.
Kongeparet og Kronprinsparet ble mottatt av kommandant Arne Opperud ved Akershus festning, stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (utenfor bildet), statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Motstandsmannen Carl Johan Oftedahl
Kongen startet talen med å fortelle om Carl Johan Oftedahl fra Stavanger som vinteren 1941 satt i tysk fangenskap på Akershus festning. Sammen med flere andre nordmenn var han dømt til døden av nazistene for sitt motstandsarbeid.
– Den siste kvelden han levde var det ett budskap som var viktig for ham å formidle til dem som ble igjen: "Hils våre landsmenn og si at de må bygge Norge i kjærlighet." Dette er et godt budskap også i dag. 75 år er gått siden en av de gladeste dagene i vårt lands historie: Endelig kunne vi feire frigjøringen etter fem mørke krigsår, sa Kong Harald.
Hedret de som bidro
Kongen la ned krans ved «Nasjonalmonumentet for krigens ofte 1940–45», utformet av kunstneren Gunnar Janson og avduket i 1970.
Kong Harald legger ned krans ved Nasjonalmonumentet. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
I talen rettet Kong Harald en takk til alle som på ulikt vis bidro til frigjøringen sammen med våre allierte for 75 år siden:
– Dere, sammen med de mange som ikke lenger er blant oss, vil for alltid leve i vårt lands takknemlige minne.
Nedskalert feiring
Dagen skulle feires stort, over hele landet, men koronapandemien har satt sitt preg på frigjøringsjubileet.
– I en tid med mindre frihet for oss alle, en tid som er vanskelig for mange, skal vi også huske på å bygge opp hverandre. For nok engang har vi blitt minnet om hvor avhengig vi er av våre små og store felleskap. Vi skal hente ut det beste i hverandre – så hver og en kan få bidra på sin måte til å styrke landet vårt for fremtiden. Vi skal følge motstandsmannen Carl Johan Oftedahls oppfordring: Vi skal bygge Norge videre i kjærlighet, sa Kongen avslutningsvis.
Gunnar Jansons «Nasjonalmonumentet for krigens ofre 1940–45». Foto: Sven Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Statsminister Erna Solberg holdt også tale i anledning markeringen av frigjørings- og veterandagen 8. mai, mens soldatenes tale var ved løytnant Camilla Brevik Hågensen.
− I dag flagger vi over hele landet, akkurat slik vi gjorde på denne dagen for 75 år siden. Fred og frihet er ikke noe vi har fått gratis, og vi må aldri glemme denne viktige delen av vår historie, sa statsministeren.
Aktuelle saker
Solidaritetsmarkering i Oslo domkirke
I anledning FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk inviterte Oslo domkirke til en solidaritetsmarkering. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede.
Føredrag og pris heidrar Jon Fosse
Regjeringa har oppretta det årlege Fosseforedraget og Fosseprisen for omsetjarar som ei heidring av Nobelpris-vinnaren Jon Fosse. Arrangementet er i regi av Nasjonalbiblioteket.