Bokbanen 2019
Forfattere og artister på Bokbanen
Jonas Kinge Bergland
Nina Brochmann
Lars Saabye Christensen
Ellen Støkken Dahl
Janne Stigen Drangsholt
Erlend Loe
Maja Lunde
Siri Pettersen
Zeshan Shakar
Bjørn Vatne
Slampoeter
Jonathan Castro
Taro Cooper
Evelyn Rasmussen Osazuwa
Artister
Don Martin
J. Croos
Sivert Sivertsen
Sofian
Yomi
... og alpinisten Kjetil Jansrud

Bokbanen framme på Stovner
I formiddag gikk Kronprinsparet om bord på T-banen på Nationaltheatret stasjon retning øst. Tøyen var dagens første stopp for Kronprinsessens Bokbane, før Furuset og Stovner.
Også i dag var Silje Nordnes fra P3 programleder, og framme på Tøyen bibiliotek innledet Taro Cooper - norgesmester og skandinavisk mester i slampoesi - det kulturelle programmet.
Humor på Tøyen
To forfattere som bruker humor i tekstene sine var invitert til Deichman Tøyen, og humor i litteraturen var tema for samtalen mellom Erlend Loe og Janne Stigen Drangsholt. Det ble en spennende og ikke minst morsom samtale om å finne humoren både i det dagligdagse, det triste og det absurde. Og ikke minst, humoren kan også være et viktig virkemiddel for å fortelle om noe dypere.
Silje Nordnes i samtale med Erlend Loe og Janne Stigen Drangsholt om humor i litteraturen. Foto: Marius Gulliksrud, Stella Pictures
Erlend Loe har skrevet med humor for barn og voksne og er godt kjent for romaner som "Tatt av kvinnen" "Doppler" og ikke minst, "Naiv.Super". Hans siste roman, "Dyrene i Afrika", ble karakterisert som "glimrende, svart samfunnssatire" og "humørpille".
Janne Stigen Drangsholt er nok mest kjent for bøkene om den lett nevrotiske småbarnsmoren og akademikeren Ingrid Winter, en skikkelse Kronprinsessen innrømmet at hun tidvis kunne kjenne seg ganske godt igjen i.
Slampoeten Taro Cooper i aksjon på Deichman Tøyen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Fantasy på Furuset
Genren fantasy er populær - ikke minst blant yngre lesere, og mange unge har funnet veien også til andre typer litteratur etter først å ha forelsket seg i denne formen for fantastisk litteratur. På Furuset bibliotek og aktivitetssenter var det invitert til møte mellom en forfatter og en leser: Siri Pettersen og utforkjøreren Kjetil Jansrud.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
- Du går glipp av veldig mye gøy hvis du ikke leser fantasy, slo Jansrud fast, og fortalte mer om hvorfor han elsker fantasylitteratur. Jansrud er svært leseglad, og fantasy er blant genrene han griper til oftest.
- Fantasy ble lenge sett på som useriøst fordi det handler om å redde verden. Nå er det ikke lenger så useriøst, sa Siri Pettersen. - Det er de som leser fantasy som kommer til å redde verden!
Siri Pettersen er mest kjent for serien "Ravneringene", en kritikerrost og prisnominert fantasytrilogi som foregår i en egen, norrønt inspirert verden. Bøkene er solgt til flere land og det er planer om filmatisering.
Kjetil Jansrud og Siri Pettersen - en leser og en forfatter - møttes til samtale om fantasylitteratur. Foto: Simen Prestaasen, Sporveien
Framme på Stovner
Så kom bokbanen fram til Stovner. Kronprinsessen har fortalt hvordan et møte med ungdom på nettopp Stovner var årsaken til at Litteraturtoget kom "hjem" til Oslo i år.
- På Stovner bibliotek møtte jeg en gjeng med herlige gutter som var veldig opptatt av hva jeg syntes om Stovner, om hjemstedet deres, har Kronprinsessen fortalt. - Det stod 700 på bibliotekets venteliste for å låne "Tante Ulrikkes vei". Boka, som er en oppvekstroman, stiller de spørsmålene vi alle er opptatt av: Hvem er vi egentlig? Hvordan er vi blitt formet av omgivelsene våre, hva er egentlig poenget med livet?
Kronprinsessen holder sin siste bokbanetale og introduksjon - på Stovner, der tanken om å ta Litteraturtoget hjem til Oslo oppsto. Foto: Simen Prestaasen, Sporveien
- I møte med disse gutta – som var opptatt av de samme spørsmålene som boka stiller – skjønte jeg at neste år måtte jeg ta litteraturtoget hjem. Helt hjem – til Oslo. For det handler om å se og forstå oss selv, og menneskene vi ser oss selv i forhold til – i samme by.
På Stovner i dag fikk ungdommene fra den gangen en helt spesiell takk av Kronprinsessen for å ha satt i gang prosessen som skulle bli disse dagenes Bokbane.
På hjemmebane
Zeshan Shakars roman "Tante Ulrikkes vei" er en oppvekstroman fra nettopp Stovner. Han møtte hiphoplegenden Don Martin fra nærliggende Romsås for å snakke om litteratur, inspirasjon, Stovner og oppvekst. De fikk også selskap av artistene Yomi og Sofian.
- For musikk er også litteratur! Det er viktig å få sagt for oss som ikke skriver bøker, erklærte Don Martin, som også fortalte om sin opplevelse av Shakars bok.
- Da jeg leste "Tante Ulrikkes vei", tenkte jeg: Dette er jo boka mi! Vi må begynne å eie historien om oss selv. Det gjelder alle!
Zeshan Shakars oppvekstroman fra Stovner betyr mye for mange. Foto: Simen Prestaasen, Sporveien
Så var Litteraturtoget - Bokbanen - ferdig for i år. Seks bibliotek, tolv forfattere og ti artister på to dager. Med T-banen fra Kolsås i vest til Stovner i øst. Det finnes en bok for alle.
Forfattere og artister på Bokbanen
Jonas Kinge Bergland
Nina Brochmann
Lars Saabye Christensen
Ellen Støkken Dahl
Janne Stigen Drangsholt
Erlend Loe
Maja Lunde
Siri Pettersen
Zeshan Shakar
Bjørn Vatne
Slampoeter
Jonathan Castro
Taro Cooper
Evelyn Rasmussen Osazuwa
Artister
Don Martin
J. Croos
Sivert Sivertsen
Sofian
Yomi
... og alpinisten Kjetil Jansrud
Aktuelle saker

Medaljemottakelse på Slottet
I var 35 mottakere av Kongens Fortjenstmedalje invitert med hver sin ledsager til Det kongelige slott. Deres Majesteter Kongen og Dronningen ønsket dem alle velkommen.

Pave Frans gravlagt
Pave Frans ble lagt til hvile i Santa Maria Maggiore etter en begravelsesmesse på Petersplassen lørdag. Hundretusener fulgte ham til graven. Kronprinsparet representerte Norge ved seremonien.