Litteraturtoget 2018 er i gang
Relasjoner er temaet når Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen for femte gang legger ut på en litterær reise med Litteraturtoget. I dag forlot toget stasjonen i Kristiansand.
Årets reise starter der den sluttet i fjor - i Kristiansand. Derfra går toget til Stavanger med flere stopp underveis. Med seg ombord har Kronprinsessen flere dyktige forfattere som alle har skrevet om relasjoner i sine bøker - relasjoner til naturen, til andre mennesker eller til oss selv. Kronprinsesse Mette-Marit har et enkelt svar på hvorfor hun for femte år på rad samler norske forfattere og tar de med på togtur rundt i Norge: For å spre leseglede.
Kronprinsessen ankommer Litteraturtoget i Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Dagen startet med ungdom på skrivekurs og endte med et møte med en mester som har betydd mye for mange, Dag Solstad.
Tilbake på ungdomsskolen
Kronprinsessen startet dagen på sin gamle ungdomsskole i Vågsbygd i Kristiansand. Her, på Fiskå ungdomsskole, inviterte Kronprinsessen og forfatter Tiril Broch Aakre skriveglade ungdommer til et skrivekurs som strakk seg over to skoletimer.
Kronprinsesse Mette-Marit er opptatt av at ungdom må lese. Hva de leser er ikke så nøye, så lenge de leser! Og lese gjorde også Kronprinsessen i dag - til stor overraskelse for alle. Fra en skolestil hun hadde skrevet i niende klasse da hun selv var elev på ungdomsskolen.
Kronprinsessen leste lattermildt høyt fra en av sine egne nynorskstiler fra ungdomsskolen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Så ble det Tiril Broch Aakre sin tur til å ta over undervisningen. Hun står bak både dikt og romaner og fikk senest i 2016 Ungdommens kritikerpris for boka ”Redd barna”. I tillegg holder hun kurs for spirende skribenter.
Åpner dørene for publikum
På alle stasjoner hvor Litteraturtoget stopper inviterer det lokale biblioteket og Kronprinsessen publikum til et godt bokbad med dyktige forfattere som gjester. Noen intervjuer hun selv, andre ganger overtar en bademester som kjenner forfatteren godt.
En egen bibliotekvogn er også med i toget. Her kan alle som ønsker bli kjent med nye bøker og forfattere eller gjøre et hyggelig gjensyn. Slottets egne bibliotekarer er med på turen, og Deichmanske bibliotek i Oslo har gjort en god jobb med å utstyre bibliotekvognen med spennende titler. Det finnes også en hylle med Kronprinsessens egne favoritter om bord.
En bibliotekvogn full av barn på Marnardal stasjon :) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Da toget åpnet dørene på Marnardal stasjon i dag, ble Kronprinsessen blant annet tatt imot av 13 år gamle Elisabeth Glesne som vant Drømmestipendet 2017 for fortellingen sin, ”Det våte dyret på kirkegården”. Hun leste høyt for Kronprinsessen og de andre på perrongen, og det var mange som ble imponerte over den unge forfatteren.
Elisabeth Glesne og Andreas Haaland i samtale med Kronprinsessen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Litterær festaften
Det lå an til en litterær festaften på Buen kulturhus i Mandal i kveld. Der var det duket for et møte mellom Dag Solstad og Alf van der Hagen som har skrevet biografien om en av våre viktigste og mest kjente forfattere.
Er Solstad Norges mest betydningsfulle forfatter? Kronprinsessen stilte spørsmålet i sin innledning til forfattersamtalen i kveld. Solstad har i så stor grad har vært med på å fortelle historien om Norge og om hvem vi nordmenn er. Kronprinsessen berømmet Solstad for å ha vært med på å forme manges liv gjennom sitt forfatterskap.
Så tok bokbader og forfatter Alf van der Hagen over. Arrangementet ble sendt direkte over Kongehusets Facebookside:
Få kjenner Solstad like godt som van der Hagen etter mange timer hjemme hos Solstad der han samlet materiale til boken ”Dag Solstad Uskrevne memoarer”. I kveld loste han publikum trygt igjennom et åpent møte med forfatteren som har betydd så mye for mange.
Aktuelle saker

Pave Frans gravlagt
Pave Frans ble lagt til hvile i Santa Maria Maggiore etter en begravelsesmesse på Petersplassen lørdag. Hundretusener fulgte ham til graven. Kronprinsparet representerte Norge ved seremonien.

Jon Fosse heidra med ny pris og foredrag
Den franske filosofen Jean-Luc Marion heldt det aller første Fosseforedraget, og den tyske omsetjaren Hinrich Schmidt-Henkel tok imot den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar under ei høgtideleg og historisk markering på Slottet.