Eget senter for bratt friluftsliv
Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen håper Norsk Tindesenter i Åndalsnes vil få nordmenn opp i høyden. I dag åpnet han senteret i Rauma kommune.
- Jeg er kjempeglad for å være her i Åndalsnes – Norges tindehovedstad!
Slik innledet Kronprins Haakon sin åpningstale i dag.
Han mener det er en styrke med et nasjonalt tindesenter som kan spre kompetanse om fjellvett og sikkerhet. Med økende interesse for denne formen for friluftsliv, er behovet for å nå ut med kunnskap tilsvarende større.
I tillegg feirer senteret friluftsliv, samler fagmiljøet, forteller norsk tindehistorie og inviterer besøkende til å oppleve fjellet. Selv tok Kronprinsen Tindesenteret på ordet, og startet dagen grytidlig med en fjelltur på ski i nærområdet. Fjellfører Halvor Hagen inviterte Kronprins Haakon på tur til Blånebba.
Kronprins Haakon takket for dugnadsarbeidet som ligger bak etableringen:
- Tindesenteret er i stor grad et resultat av lokal dugnadsånd. Det i seg selv sier mye om den kjærligheten til naturen - og særlig til fjellet som finnes her. Takk til alle ildsjeler i Romsdalen, lokalt næringsliv, Rauma kommune, Møre og Romsdal fylkeskommune og stiftelsen Norsk Tindemuseum for dette flotte senteret dere har gitt oss, sa Kronprinsen, før han avslutningsvis siterte fra Ibsen-diktet «Paa Vidderne» fra 1860.
Kronprinsen kuttet et klatretau for å symbolisere åpningen av senteret, før han la ned grunnsteinen sammen med generalsekretær Nils Øveraas fra Den norske turistforeningen.
Vil bli verdens beste
Det nye tidesenteret inneholder blant annet en utstilling, et opplevelsessenter, en innendørs klatrehall og et kontorfellesskap for det norske fjellkompetansemiljøet. I biblioteket finnes et digitalt historisk arkiv og dokumentasjon av norsk fjellhistorie. Senteret ønsker å bli det ledende i Norge innen bratt friluftsliv og norsk tindehistorie.
Det bør passe fint overens med ambisjonene til Rauma kommune. De har nemlig en visjon om å bli verdens beste kommune for naturglade mennesker.
Aktuelle saker

Pave Frans gravlagt
Pave Frans ble lagt til hvile i Santa Maria Maggiore etter en begravelsesmesse på Petersplassen lørdag. Hundretusener fulgte ham til graven. Kronprinsparet representerte Norge ved seremonien.

Jon Fosse heidra med ny pris og foredrag
Den franske filosofen Jean-Luc Marion heldt det aller første Fosseforedraget, og den tyske omsetjaren Hinrich Schmidt-Henkel tok imot den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar under ei høgtideleg og historisk markering på Slottet.