På historisk grunn
I dag besøker H.K.H. Kronprinsen hytta Trangen i Balsfjord. Våren 1940 hadde Kong Haakon og Kronprins Olav tilhold her, og tømmerhytta var Norges statsrådssal.
Etter flukten fra Oslo 9. april 1940 reiste Kong Haakon, Kronprins Olav og Regjeringen nordover. Den 1. mai kom de til Tromsø, men for å hindre at byen skulle bli mål for tyske bombefly – slik Elverum og Molde var blitt det - opprettet Kong Haakon sitt hovedkvarter på «Trangenhytta». Mellom 2. mai til 7. juni 1940 ble det frie Norge styrt fra doktor Dybwad Holmboes tømmerhytte i indre Troms .
Her ble det holdt statsråd 8. mai og 18. mai, i tillegg til en rekke møter og lange diskusjoner. NRK kom hit og tok opp Kongens tale til for utsendelse over fra frie radiosendere 17. mai.
Sør-Norge var tapt, sa Kongen:
Men Nord-Norge kan vi ennå kalle vårt. Denne landsdel som i tidligere år kanskje ikke har vært påaktet etter fortjeneste, men som i disse dager viser at den med dyktighet og verdighet kan representere et fritt og selvstendig Norge. Og det er mitt håp at vi herfra med våre alliertes hjelp må kunne organisere vårt forsvar på ny og herigjennom gjenvinne friheten for hele det norske folk.
(Hele talen er tilgjengelig - også som lydfil - via peker til høyre.)
Slaget om Narvik
Ved Narvik sloss Norges 6. divisjon under ledelse av general Carl Gustav Fleischer. De fikk de støtte fra Storbritannia, Frankrike og Polen. Den 28. mai klarte de å gjenerobre Narvik, og påførte med det Nazi-Tyskland deres første store nederlag.
Men i Frankrike og Dunkerque var situasjonen prekær. De allierte besluttet å trekke seg ut av Norge og konsentrere styrkene sine der. De alliertes tilbaketrekning ble meddelt Kong Haakon 2. juni.
"Dette var den sorteste dag jeg har oplevet, sortere end selve 9de April", skrev Kongen i sin dagbok samme kveld.
Uten alliert støtte, verken i form av tropper eller materiell, ble det umulig for Norge å fortsette den militære kampen på norsk jord.
Avreise
Om morgenen 7. juni forlot Kong Haakon og Kronprins Olav Trangen. De reiste til Tromsø, der det var sammenkalt til et siste statsråd på norsk jord i uoverskuelig framtid. Kong Haakon hadde fattet den tunge beslutningen om å forlate Norge sammen med Regjeringen og kjempe videre fra eksil i England.
I morgen besøker Kronprins Haakon Tromsø og bispegården der dette siste statsrådet fant sted.
Aktuelle saker
Solidaritetsmarkering i Oslo domkirke
I anledning FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk inviterte Oslo domkirke til en solidaritetsmarkering. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede.
Føredrag og pris heidrar Jon Fosse
Regjeringa har oppretta det årlege Fosseforedraget og Fosseprisen for omsetjarar som ei heidring av Nobelpris-vinnaren Jon Fosse. Arrangementet er i regi av Nasjonalbiblioteket.