Fulgte avfallets reise
I dag fikk H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit muligheten til å lære mer om hvordan avfallssystemet i Oslo fungerer. Sammen med Oslos ordfører fulgte Kronprinsessen avfallet fra kjøkkenbenken til sortering og gjenvinning.
Dagen startet hjemme ved kjøkkenbenken hos en familie på Veitvet, før en renovasjonsbil fraktet Kronprinsessen til en omvisning på verdens største optiske sorteringsanlegg.
Avfall = ressurser
Kildesortering er noe av det enkleste man kan gjøre for å hjelpe miljøet. I Oslo har innbyggerne mulighet til å sortere avfallet i fargede poser: Blått for plast, grønt for biologisk avfall, og hvite poser til restavfallet.
Sammen med ordfører Fabian Stang, fikk Kronprinsessen se hele kretsløpet i byens avfallshåndtering.
Optisk sortering
Det er på sorteringsanlegget på Haraldrud avfallsposene og de blå og grønne posene sorteres. Ved hjelp av et kamera som leser av fargen på posene, sorteres enorme mengder avfall hver eneste dag.
Kommunen jobber målrettet for å utnytte ressursene i avfallet på best mulig måte. Matavfall gjenfinnes til biologiske produkter som biogass og biogjødsel. Plastavfall blir nye plastprodukter. Kronprinsessen fikk også se hvordan restavfall blir forvandlet til fjernvarme i anlegget.
Mye kan brukes på nytt
Etter omvisningen på sorteringsanlegget gikk turen videre til Norges største gjenvinningsstasjon, Haraldrud
Haraldrud gjenvinningsstasjon tar imot langt større produkter enn avfallsposer. Hit kommer både møbler, hvitevarer, trykkimpregnert treverk og en rekke andre avfallstyper.
Kronprinsesse Mette-Marit fikk en omvisning på de ulike stasjonene. Siste topp var punktet for farlig avfall der man kan levere alt som kan gjøre skade i naturen.
Aktuelle saker

Pave Frans gravlagt
Pave Frans ble lagt til hvile i Santa Maria Maggiore etter en begravelsesmesse på Petersplassen lørdag. Hundretusener fulgte ham til graven. Kronprinsparet representerte Norge ved seremonien.

Jon Fosse heidra med ny pris og foredrag
Den franske filosofen Jean-Luc Marion heldt det aller første Fosseforedraget, og den tyske omsetjaren Hinrich Schmidt-Henkel tok imot den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar under ei høgtideleg og historisk markering på Slottet.