KunstStallen: Åpningstider
Åpningstider KunstStallen
Kunstallen er normalt åpen torsdag til søndag 11.00–17.00.
Avvikende åpningstider
Midtstallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no

Velkommen til Kunstaudiens
I dag lanserte Hennes Majestet Dronningen den nye utstillingen "Kunstaudiens. Nasjonalmuseet i Dronning Sonja KunstStall". Åpningen var digital i påvente av at dørene kan slås opp "for ordentlig".
Utstillingen rommer noen av Nasjonalmuseets mest kjente verk, og både billedkunst, skulptur og kunsthåndverk. Her finnes antikk skulptur og moderne design. Det er gode gjensyn med berømte verk vi ikke har sett på en stund, men også arbeider mange ikke vil ha sett før - gjerne i nye sammenstillinger.
Dronning Sonja lanserer "Kunstaudiens" og Dronning Sonja står selv for den digitale åpningen. Dronningen viser også fram flere av verkene i samtale med Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo. Foto: Det kongelige hoff / Nasjonalmuseet.
Dagens lansering var digital, og tilbudet til publikum vil forbli digitalt en tid framover i form av en egen 3D-løsning som gir en forsmak på hva som er i vente. Håpet er selvsagt å kunne åpne dørene til KunstStallen "for ordentlig", og det skjer så snart smittesituasjonen tillater det.
Vi trenger inderlig å se kunstverkene vi er så glade i, og som vi har savnet så sterkt!
- Vi trenger inderlig å se kunstverkene vi er så glade i, og som vi har savnet så sterkt!, sa Dronningen i sin lansering.
Erik Werenskiolds "September" er blant verkene i utstillingen. Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland
Digital forsmak
Mens vi åpner på at utstillingen kan åpne fysisk, får publikum en digital forsmak på hva som er i vente. Nasjonalmuseet har utarbeidet en 3D-løsning der man kan bevege seg omkring i utstillingen:
Samarbeid
"Kunstaudiens" er utarbeidet gjennom et tett samarbeid mellom Nasjonalmuseet, Hennes Majestet Dronning Sonja og De kongelige samlinger.
- Nasjonalmuseet åpner sine store dører ved Rådhusplassen neste år. Mens vi venter på den store åpningsfesten, ønsket museet å dele vår nasjons felles kunstarv med oss alle – og gi oss en forsmak på hva som venter oss når museet står ferdig og klar til å ta imot publikum. For å få det til søkte museet etter samarbeidspartnere, og her på Slottet var vi ikke vanskelige å be, kunne Dronningen fortelle.
Det er både billedkunst, skulptur og design i den nye utstillingen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Tilbake på Slottet
- Hele 79 malerier samt gipsarbeider ble fordelt – tett i tett – over tre værelser. National-Museet, som det het den gang – som i dag – ble faktisk værende på Slottet helt frem til 1845. Publikum satte pris på det nye museet, man strømmet til, og Morgenbladet skrev i 1843 at "vi Nordboere er modtagelige for hvad der er stort og skjøn".
Tilbake på Slottet: Thomas Fearnleys Grindelwaldgletscheren. Foto: Børre Høstland, Nasjonalmuseet
Det er Jan Davidsz de Heems "Stilleben med østers og vinglass" og Thomas Fearnleys "Grindelwaldgletscheren" som nå er tilbake på Slottet.
- Vi kan nesten si velkommen hjem!
Åpningstider KunstStallen
Kunstallen er normalt åpen torsdag til søndag 11.00–17.00.
Avvikende åpningstider
Midtstallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no

Billetter til KunstStallen
Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster.
- Voksen: 140,-
- Student: 70,-
- Barn (6-17 år): 70,-
- Familiebillett: 350,-
- Barn under 6 år har gratis adgang
- Ledsager for handikappede har gratis adgang
- Grupper på inntil 25 personer (med omvisning): 3 500
For gruppebestilling, ta kontakt via lenken nedenfor.
Introduksjon
Det gis omvisninger i utstillingen klokken 13.00 torsdag og fredag, og klokken 12.00 og 14.00 i helgene. Dette er inkludert i billetten.
Private omvisninger for grupper er mulig så langt ressursene rekker, innenfor ordinær åpningstid. Legg inn ønsker via lenken nedenfor.

På utstilling
"Kunstaudiens" viste 80 kunstverk av norske og internasjonale kunstnere, blant annet:
- Nikolai Astrup
- Harriet Backer
- Peder Balke
- Thomas Fearnley
- Johannes Flintoe
- Theodor Kittelsen
- Christian Krohg
- Oda Krohg
- Edvard Munch
- Eilif Peterssen
- John Savio
- Harald Solberg
- Henrik Sørensen
- Adolph Tidemand
- Erik Werenskiold
- Louise Bourgeois
- Edgar Degas
- Henri Matisse
- Pablo Picasso
- Auguste Rodin

De kongelige samlinger på Facebook og Instagram
Her får du smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.
Du finner også informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall. Facebook-arrangementer gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.
Aktuelle saker

Jon Fosse heidra med ny pris og foredrag
Den franske filosofen Jean-Luc Marion heldt det aller første Fosseforedraget, og den tyske omsetjaren Hinrich Schmidt-Henkel tok imot den nyoppretta Fosseprisen for omsetjarar under ei høgtideleg og historisk markering på Slottet.

Det kongelige hoffs årsrapport for 2024
Kongehusets medlemmer har i 2024 besøkt 42 kommuner, med fylkesturene til Agder, Rogaland og Trøndelag som de største reisene. Kongehuset reiste også på en rekke utenlandbesøk til Europa, Amerika og Midtøsten. Hele 743 offisielle oppdrag ble det til sammen. Kongeparet var i tillegg vertskap for fire statsbesøk på ett år – noe som er historisk.