Statsbesøk
Det er statsbesøk når et lands statsoverhode – det vil si en konge eller dronning eller president – kommer på offisielt besøk til et annet land.
Kong Harald og Dronning Sonja drar i blant på statsbesøk til andre land, og andre lands statsoverhoder kommer på slikt besøk til Norge. Da er det på en måte ikke bare disse menneskene som møtes, men også landene de kommer fra. Derfor kan man si at ”hele” Norge besøkte Chile våren 2019, ikke ”bare” Kongen og Dronningen. De representerer landet vårt.
Som regel ønskes gjestene velkommen på Slottsplassen. Men da Dronning Beatrix av Nederland besøkte Norge i 2010 kom hun med båt. Derfor ble velkomstseremonien litt annerledes. Foto: Liv Osmundsen og Ida Fjeldbraaten, Det kongelige hoff)
Hvorfor har man statsbesøk?
Det er flere grunner til at land besøker hverandre på denne måten. Det kan være for å holde god kontakt ved like, akkurat som når venner besøker hverandre. Eller det kan være for å bli bedre kjent med land vi ikke har hatt så mye å gjøre med tidligere. Hensikten er å ha et godt forhold til det andre landet.
Under et statsbesøk kan landene bli enige om å samarbeide om forskjellige ting. For eksempel kan de avtale å kjøpe varer av hverandre, hjelpe hverandre med noe eller kanskje forske på noe sammen. Ofte viser man fram det fineste man har av kultur, kanskje med en konsert eller en utstilling.
I 2019 var Slovenias president på statsbesøk i Norge. Norge og Slovenia konkurrerer mye på ski, og særlig i hopp. Derfor dro Kongeparet og presidenten til skibakken i Holmenkollen sammen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Hva skjer på et statsbesøk?
Det er flere faste ting som skjer på et statsbesøk:
- Det er en egen seremoni for å ønske velkommen. I Norge skjer denne på Slottsplassen. Det er også en seremoni når gjestene reiser igjen.
- De som kommer på besøk, legger alltid ned en krans på landets nasjonalmonument. Et monument er en statue, en bygning eller en slags vegg som er bygget for å hedre noen, minnes noen eller vise noe viktig i et lands historie. Å legge ned en blomsterkrans der er en måte å uttrykke respekt for landet på.
- Når andre land kommer på statsbesøk til Norge, legger de ned krans på nasjonalmonumentet på Akershus festning. Det er reist til minne om de nordmenn som døde under 2. verdenskrig.
- Det er alltid en fin middag, en gallamiddag, under et statsbesøk.
- Statsoverhodene har møter med hverandre.
I tillegg er det mange besøk til bedrifter, museer, utstillinger, konferanser, og møter der de diskuterer ting landene har felles interesse av.
I 2017 var Island på statsbesøk. Da var det gallamiddag på Slottet på kvelden den første dagen. Foto: Jon Eeg, NTB scanpix
Hvem er med?
Kongen og Dronningen har følge av mange mennesker når de drar på statsbesøk. Av og til er det over 100 personer med på reisen. Utenriksministeren er en av dem. Andre medlemmer av regjeringen er kanskje også med, i tillegg til mange som arbeider med kultur og næringsliv.
De vil fortelle om Norge og ha møter med folk som jobber med det samme som dem i de andre landene. Kanskje lager de også avtaler med dem for framtiden.
I 2018 var Kongen og Dronningen på statsbesøk i Kina. Over 300 representanter for næringslivet reiste sammen med dem. Det var ny rekord! Heiko Junge, NTB scanpix
Noen hvert år
Det er gjerne 2-4 statsbesøk hvert år. Kong Harald og Dronning Sonja reiser og besøker 1-2 andre land, og statsoverhodet fra 1-2 andre land kommer til Norge.
Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit reiser også på offisielle besøk til utlandet. Siden de ikke er statsoverhoder, kalles ikke dette for statsbesøk, og reisene inneholder færre av de faste, høytidelige elementene.