Kong Olav 5.
Kong Olav ble født i England 2. juli 1903, men var dansk prins. Hans opprinnelige navn var Alexander Edward Christian Frederik. Foreldrene hans var Prins Carl av Danmark og den engelske prinsessen Maud.
Da han var to år gammel, ble faren hans – danske Prins Carl – valgt til norsk konge. Prins Carl tok det gamle norske kongenavnet Haakon. Den lille prinsen fikk også nytt navn: Han ble Kronprins Olav.
En snøfylt og tåketung novemberdag i 1905 kom den nye Kongefamilien med båt til Norge. Kronprins Olav ble båret i land på armen til Kong Haakon.
Skolegang
Kronprins Olav var den første tronarvingen som vokste opp i Norge siden 1300-tallet. Han fikk noe undervisning på Slottet, men gikk også på vanlig skole. Han utdannet seg videre på Krigsskolen for så å studere statsvitenskap, historie og økonomi ved universitetet i Oxford i England.
Idrettsmann
Han var svært glad i å gå på ski, og som ung deltok han i hopprennet i Holmenkollen. I mer enn 70 år var Kongen aktiv seiler nasjonalt og internasjonalt. I 1928 vant han og mannskapet gull under de olympiske sommerlekene (OL) i Amsterdam.
Kong Olav var en aktiv seiler i mer enn 70 år, og ble olympisk mester i 1928. Dette bildet er fra 1936. Foto: A.B. Wilse, De kongelige samlinger.
Familie
I 1929 giftet Kronprins Olav seg med sin svenske kusine, Prinsesse Märtha. De fikk tre barn sammen: Prinsesse Ragnhild (født i 1930), Prinsesse Astrid (født i 1932) og vår egen Kong Harald (født i 1937). Kongefamilien bodde på Skaugum i Asker, som er det samme stedet Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit bor med barna sine i dag.
Kronprins Olav og Prinsesse Märtha kjørte i åpen vogn gjennom mange av Oslos bydeler dager før bryllupet. Fotograf ukjent, De kongelige samlinger.
Dessverre døde Kronprinsesse Märtha av sykdom allerede i 1954, og det var svært trist for hele familien.
2. Verdenskrig
Den 9. april 1940 angrep tyske tropper Norge. De ønsket å ta Kongefamilien og Regjeringen til fange for å tvinge Norge til å overgi seg. Heldigvis ble det tyske angrepet forsinket da krigsskipet Blücher ble senket utenfor Drøbak. Kongefamilien og regjeringen rakk å flykte fra Oslo.
Kong Haakon og Kronprins Olav dro sammen med regjeringen til London. Det var hardt å reise fra landet. Kronprins Olav ville helst bli igjen for å slåss, men regjeringen frarådet ham dette på det sterkeste. Kronprinsesse Märtha og barna reiste først til Sverige og siden til USA, der de bodde til krigen var over. Fra London ledet Kong Haakon og Kronprins Olav den norske eksil-regjeringen. I 1944 utnevnte regjeringen Kronprinsen til forsvarssjef. Han overtok ledelsen av de norske styrkene og samarbeidet med de allierte.
Kong Haakon og Kronprins Olav besøker tropper i Skottland. Foto: De kongelige samlinger
Den 8. mai 1945 overga Tyskland seg, og krigen var over. Fem dager senere kom Kronprins Olav tilbake til et frigjort Norge. Et hav av mennesker og en stormende jubel fulgte prosesjonen fra havnen til Slottet. Den 7. juni kom Kong Haakon hjem sammen med Kronprinsesse Märtha og barna.
”Alt for Norge”
Kong Haakon døde 21. september 1957 etter lengre tids sykdom, og Kronprins Olav etterfulgte ham som Norges Konge. Han tok samme valgspråk som Kong Haakon hadde hatt: ”Alt for Norge”. Han ble signet i Nidarosdomen 22. juni 1958.
Kong Olav hadde et tett program med offisielle besøk, reiser og audienser. Han representerte Norge ved mange reiser i utlandet, og talte flere ganger i FNs generalforsamling. FN betyr de Forente Nasjoner, og er en organisasjon som ble dannet i 1945 for å stoppe krig og fremme fred og vennskap mellom alle verdens nasjoner.
Kong Olav holder nyttårstalen 1971. Foto: NTB / Scanpix.
Kong Olav var Norges Konge i 33 år. Han hadde en smittende latter og en stor evne til å få kontakt med alle slags mennesker, og gradvis fikk han tilnavnet Folkekongen. Hver nyttårsaften holdt han tale til det norske folk på radio, og fra 1960 ble Nyttårstalen også sendt på TV. Kong Harald har fortsatt denne tradisjonen.
Bisettelse
Kong Olav døde 17. januar 1991 på Kongsseteren i Oslo. Få timer etter at det var blitt kjent, var plassen foran Slottet omdannet til et hav av levende lys. I flere dager kom folk for å legge ned blomster og tenne lys til minne om Kongen. Han er gravlagt på Akershus slott i Oslo.