Hva gjør Kongen?
Kongens plikter står skrevet i den norske Grunnloven. Her står det for eksempel at Kongen leder statsråd, åpner Stortinget, tar i mot nye ambassadører og er øverste leder av Forsvaret.
I tillegg har Kongen påtatt seg mange oppgaver som følge av sin kongegjerning.
Statsråd
Kongen leder statsråd fredager klokken 11.00. Da kommer statsministeren og medlemmene av Regjeringen til Slottet for å legge fram viktige saker for Kongen. Ingen lover eller vedtak i statsråd er gyldige før Kongen og statsministeren har underskrevet dem.
Kongen og Kronprinsen med regjeringen i Statsrådssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Storting og regjering
En av de første dagene i oktober er det Kongen som høytidelig åpner Stortinget. Da leser han den såkalte Trontalen på vegne av den regjeringen som råder da. Det er også Kongen som åpner Sametinget.
Kongen leser Trontalen. Foto: NTB scanpix
Formelt er det Kongen som utpeker den nye statsministeren etter et valg, og ber ham eller henne å danne regjering. Normalt vil statsministeren som går av, gi Kongen råd om hvem som bør bli ny statsminister. Dette er basert på hvilke partier som fikk best resultat i Stortingsvalget. Dersom det er usikkert hvem som har vunnet valget, og situasjonen partiene imellom er uklar, må Kongen utøve skjønn ved valg av statsminister.
Forsvaret
Kong Harald er den øverste lederen i Forsvaret. Kongen møter ledelsen i Forsvaret regelmessig og er ofte med på store militærøvelser forskjellige steder i landet.
Kong Harald besøker militærøvelsen "Cold response". Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix
I tillegg til disse pliktene som er omtalt i Grunnloven, har Kongen påtatt seg mange oppgaver som følge av sin Kongegjerning:
Møter og audienser
Nesten alle hverdager har Kong Harald audienser eller møter på kontoret sitt på Slottet. Hit kommer både ambassadører, statsministeren, utenriksministeren og representanter fra Forsvaret. Men det kommer også helt vanlige mennesker som skal takke for en orden eller medalje, eller representanter for organisasjoner som Kongen er beskytter for.
I tillegg har Kongen mange faste møter med noen av dem som jobber på Slottet. I løpet av en dag kan det bli mange møter, for det er mange som vil snakke med Kongen.
Reiser og besøk
Kongen reiser mye og besøker mange, både i Norge og i utlandet. Det er mange som inviterer Kongen, og han kan dessverre ikke takke ja til alt, selv om det er en hyggelig invitasjon. Men når det er spesielt viktige ting som skjer, eller det er store jubileer, kommer kanskje Kongen på besøk.
Kongeparet på besøk i Bø i Telemark. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kongen og Dronningen reiser vanligvis e eller to ganger i året på statsbesøk til et annet land. Da er det tett program fra morgen til kveld, hvor de hilser på mennesker og får se hva dette landet vil vise fram.
Hvert år gjennomfører Kongeparet en fylkesreise. Da besøker de flere av fylkets kommuner i løpet av noen dager. Kongeskipet ”Norge” blir ofte benyttet av Kongeparet ved reiser langs norskekysten.
Kongeskipet legger til ved Tjøme under en fylkestur i Vestfold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Hilsen til 100-årsdagen
Det er mange som skriver til Kongen og spør ham om å sende en fødselsdagshilsen eller en bryllupsgratulasjon. Kongen har ikke mulighet til å sende hilsen til alle disse, men han sender alltid en hilsen til alle i Norge som fyller 100 år.